Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για παιδιά και γονείς

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για παιδιά και γονείς

  1. Κάνω μικρά και συχνά γεύματα.
  2. Ενθαρρύνω το παιδί μου να σταματάει να τρώει όταν έχει χορτάσει.
  3. Επιβράβευση για να φάει. Δεν το πιέζω!
  4. Η επιβράβευση να είναι λεκτική και όχι υλική (π.χ. γλυκά). Επιβραβεύστε με βόλτα ή παιχνίδι με την οικογένεια.
  5. Βάζω μικρές ποσότητες στο πιάτο του και το γεμίζω μόνο αν μου το ζητήσει.
  6. Κάντε το μαγείρεμα παιχνίδι.
  7. Περιορίστε το junk food στο σπίτι ή κρύψτε το.
  8. Ενισχύω την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.
  9. Υιοθετήστε την τακτική: «κάνε αυτό που κάνω εγώ και όχι αυτό που λέω».
  10. Δώστε ελκυστική εμφάνιση και χρώμα στα γεύματα που ετοιμάζετε.
  11. Μην τιμωρείτε το παιδί αν δεν έφαγε όλο το φαί.
  12. Σωματική δραστηριότητα: τουλάχιστον 1 ώρα/ημέρα.
  13. <2 ετών καμία ενασχόληση μπροστά από οθόνη (τηλεόραση, Η/Υ, κινητό, τάμπλετ.
    >2 ετών το πολύ 2 ώρες/ημέρα ποιοτικά παιδικά προγράμματα
  14.  Αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα ΔΕΝ συνίσταται.
  15.  Δεν παραλείπεται ποτέ το πρωινό.
Χρήσιμες 
Συμβουλές
 διατροφής
  • Τρίβω καρότο κολοκύθι μέσα στον κιμά.
  • Δοκιμάζω τρόπους ώστε να εντάξω ευφάνταστα τα λαχανικά: π.χ. σουβλάκι λαχανικών, πίτσα/τοστ λαχανικών, σούπες, πίτες. Κλπ.
  • Στολίζω το πιάτο κάνοντας σχέδια με λαχανικά.
  • Τα κόβω σε μικρά κομμάτια ή τροποποιώ την υφή τους.
  • Τα τοποθετώ σε μέρος που να τα βλέπουν τα παιδιά.
  • Κατανάλωση ως σνακ αλλά και επιδόρπιο και στο σχολείο.
  • Πρόσθεση στο γιαούρτι ή τα δημητριακά.
  • Αν το παιδί δεν πίνει γάλα σκέτο τότε ανακατέψτε το με φρούτα, μέλι, κακάο.
  • Αποφεύγω συσκευασμένα σοκολατούχα γάλατα.
  • Προτιμώ τυριά χαμηλά σε νάτριο και λιπαρά όπως φρέσκια μυζήθρα, κατίκι, ανθότυρο.
  • 1-2 ετών γάλα πλήρες.
  • ≥ 1 ετών σταδιακή διακοπή μπιμπερό.
  • Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου: μπάμιες, όσπρια, σαρδέλα, μαρίδα, γαύρος, ξηροί καρποί, ταχίνι.
  • Αποφεύγω τα αναψυκτικά διότι έχουν φωσφορικά άλατα και μειώνουν την πρόσληψη ασβεστίου.
  • Προτιμάμε τα ολικής άλεσης.
  • Ανακατεύω τα ολικής με τα άσπρα.
  • Έλεγχος για περιεκτικότητα σε trans, κορεσμένα, σάκχαρα, αλάτι.
  • Και ως συνοδευτικό π.χ. φάβα, μαυρομάτικα ή ως σαλάτα.
  • Φτιάχνω μπιφτέκια φακής/φαλάφελ.
  • Συνδυάζω με δημητριακά π.χ. φακόρυζο.
  • Προσθέτω Βιταμίνη C για την αύξηση απορρόφησης του σιδήρου. Π.χ. τρώω φρούτο μετά το γεύμα ή προσθέτω ντομάτα-λεμόνι.
  • Δεν χρησιμοποιώ σόδα διότι μειώνονται οι βιταμίνες.
  • Τα βράζω καλά ώστε να μην προκαλούν φούσκωμα.
  • Βράζω τα αυγά για 8 λεπτά. Αποφυγή
  • Αυγά 4-7 φορές την εβδομάδα.
  • Τουλάχιστον 1 φορά/εβδομάδα λιπαρό ψάρι.
  • Αποφεύγω τα καπνιστά/ παστά.
  • Προσοχή στα παχιά ψάρια για ύπαρξη βαρέων μετάλλων.
  • Προτιμώ το ιωδιούχο άλας.
  • Το αντικαθιστώ εν μέρει με μυρωδικά, ξύδι, λεμόνι, σκόρδο.
  • Προσέχω τις κρυφές πηγές αλατιού (ψωμί, αρτοσκευάσματα, σάλτσες κλπ, για αυτό διαβάζω προσεκτικά και τις ετικέτες τροφίμων.
  • Δεν έχω στο σπίτι αλμυρά σνακς.
  • Αποφεύγω το junk food, τα κονσερβοποιημένα, παστά και τα αλλαντικά.
  • Υψηλό σε Νάτριο είναι όταν έχει 0.6 γρ. Νάτριο / 100 γρ ή 1,5 γρ. αλάτι / 100 γρ.
  • Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση.
  • Παρασκευάζω σπιτικά γλυκά όπως κέικ ελαιολάδου με αλεύρι ολικής, χαλβά, μουσταλευριά, καρυδόπιτα, παστέλι, μηλόπιτα.
  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με το μέλι.
  • Μη βάζετε ζάχαρη στο γάλα των παιδιών.
  • Διαβάζω προσεκτικά και τις ετικέτες τροφίμων για κρυφή ζάχαρη (σιρόπι γλυκόζης-αμυλοσιρόπιο κλπ)
  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα όταν είναι 5γρ /100 ή 2,5/ 100 mL.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *