• Φαρυγγίτιδα το Καλοκαίρι

  Φαρυγγίτιδα το Καλοκαίρι

  Σε πολλούς επικρατεί η άποψη ότι η φαρυγγίτιδα, δηλαδη η φλεγμονή του βλεννογόνου του φάρυγγα, είναι νόσος η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο κατά την χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο που πολλές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Πράγματι, το 95% των περιπτώσεων φαρυγγίτιδας προέρχονται από ιογενή αίτια, πχ ένα απλό κρυολόγημα αλλά και η στρεπτικοκκική φαrυγγίτιδα προερχόμενη από έκθεση στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου αλλά και η φαρυγγίτιδα που προκαλείται από λοιμώδη μονοπυρήνωση (πρήξιμο στους λεμφαδένες).  Όμως για ένα άλλο 5% η φαρυγγίτιδα μπορεί να προέρχεται από καθαρά μικροβιακά αίτια.

  Κατά το καλοκαίρι, τα μπάνια της θάλασσας ή και της πισίνας αλλά και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες  ευνοούν την έκθεση σε μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς και μπορεί εύκολα κάποιος να προσληφθεί από φαρυγγίτιδα.

  Τα συμπτώματα της πάθησης αυτής συνήθως εκδηλώνονται με πόνο στον στοματοφάρυγγα και δυσκολία στην κατάποση ενώ παρατηρείται και ερυθρότητα του στοματοφάρυγγα ή και λευκωπές πλάκες.

  Αφού κάποιο άτομο έχει προσληφθεί ή ενδέχεται να έχει προσληφθεί από μικροβιακή φαρυγγίτιδα, για προφύλαξη συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα:

   

  α) Αποφυγή στενής επαφής δια χειραψία ή φιλιού με άτομα που έχουν λοίμωξη του φάρυγγα

  β) Αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων όπως ποτηρία, μαχαιροπήρουνα.

  γ) Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών (βλ. κεφ. «Υγιεινή στο σπίτι και προσωπική υγιεινή»).

  δ) Διακοπή καπνίσματος είτε ενεργητικού είτε παθητικού.

  ε) Πρόσληψη μαλακών, ή σε υγρή μορφή, τροφών.

  στ) Καλό πλύσιμο και προσοχή στην προσωπική υγιεινή.

   

  Acuut-hoesten-–-de-NHG-Standaard-2011-nader-beschouwd_FarmaMagazineΑντιμετώπιση: Στις περισσότερες των περιπτώσεων όπου η φαρυγγίτιδα προκαλείται από ιογενείς παράγοντες, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της ιωσης (3-5 ημέρες). Όμως, αν μιλάμε για φαρυγγίτιδα η οποία έχει προσληφθεί από κάποιο μικρόβιο, εκείνη αντιμετωπίζεται κατά κανόνα αντισηπτικά (γαργάρες στο λαιμό) και με αντιβιοτική αγωγή γι’ αυτό θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

   

   

  MedFamily

  Λεωφόρος Λαυρίου 7 & Ηρακλέους
  Κάντζα Παλλήνης 210-6659688
  https://amsmedfamily.gr/

   

   

   

  Leave a reply →

Leave a reply

Ακύρωση απάντησης