• Αλλεργίες του Καλοκαιριού

  Αλλεργίες του Καλοκαιριού

  Το καλοκαίρι, ορισμένες αλλεργικές παθήσεις βρίσκονται σε ύφεση, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλονται στις γύρεις, αλλά και στην οικιακή σκόνη που ευνοείται από τις αυξημένες θερμοκρασίες και την σχετική ξηρασία .. Όμως άλλες αλλεργικές παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους την καλοκαιρινή περίοδο, οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και πρόληψη, διότι μερικές από αυτές μπορεί εγκυμονούν σοβαρούς fagoura_626_355 κινδύνους ακόμη και για τη ζωή ορισμένων πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων. Οι σημαντικότερες και συχνότερες αλλεργικές παθήσεις είναι :

  • Ηλιακή δερματίτιδα: Είναι η εμφάνιση εξανθήματος με έντονο κνησμό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο ( λιγότερο της μίας ώρας ) και διαρκεί για λίγες ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν έγκαυμα από τον ήλιο . Συνήθως υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. Αν είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση πρέπει να λάβει το άτομο αντιισταμινικά φάρμακα ως θεραπεία. Τα ίδια φάρμακα μπορεί να λάβει και προληπτικά , όπως επίσης απαραίτητη είναι και η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

   

  • Aλλεργική φωτοδερματίτιδα: Οφείλονται σε πολλά αίτια. Συχνότερα ευθύνονται τοπικώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα ή καλλυντικά, σπανιότερα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Συστηματικές παθήσεις (π.χ. Ερυθηματώδης Λύκος) μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία. Η αποφυγή, η χρήση αντηλιακής κρέμας και η χρήση τοπικών κορτικοειδών είναι η ενδεδειγμένη λύση.

   

  • Διάφορες Δερματίτιδες εξ επαφής: Συνήθως καλλυντικά του καλοκαιριού (αντιηλιακά, τοπικά επιθέματα αδυνατίσματος κλπ), ακόμη και τα τατουάζ μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες σε ευαίσθητα άτομα. Η αποφυγή και η χρήση τοπικών κορτικοειδών είναι η σωστή αντιμετώπιση και σε αυτή τη περίπτωση.

   

  • Οι αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διαφόρων εντόμων , κυρίως των Υμενοπτέρων (δηλαδή της μέλισσας και των σφηκών) και των κουνουπιών καθώς και στο τσίμπημα της θαλάσσιας μέδουσας. Στα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση (π.χ. πρήζεται όλο το χέρι και ας έχει τσιμπηθεί στο δάκτυλο), ή μπορεί να εμφανισθεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή να εμφανίσει το άτομο αλλεργικό σοκ (καθολική κνίδωση, δύσπνοια, βρόγχος φωνής, πτώση της πίεσης κλπ). Τα άτομα με γνωστή ευαισθησία στο δηλητήριο των Υμενοπτέρων πρέπει να ξέρουν να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό αλλεργικό σοκ και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

   

  • Οι τροφικές αλλεργίες που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες. Οι τροφές που προκαλούν συχνότερα προβλήματα είναι τα θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή), λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης. Από τα φρούτα κυρίως το ροδάκινο, το σταφύλι και τα σύκα, χωρίς να αποκλείονται τα υπόλοιπα. Οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία κυμαινόμενης βαρύτητας , από απλή φαγούρα στο στόμα και χείλη μέχρι αλλεργικό σοκ. Για την τροφική αλλεργία η μόνη αγωγή είναι η πρόληψη, αφού βεβαίως διαπιστωθεί η ένοχη τροφή. Δεν υπάρχει ανοσοθεραπεία ( αλλεργικά εμβόλια ) για την αλλεργία στις τροφές.

   

  • Η εαρινή επιπεφυκίτιδα , η οποία είναι μία ειδική μορφή αλλεργίας των οφθαλμών και δύσκολη στη θεραπεία της. Είναι μία μορφή επιπεφυκίτιδας , που χαρακτηρίζεται από μέτρια έως σοβαρά ενοχλήματα από τους οφθαλμούς (φαγούρα, «κάψιμο», δακρύρροια, κοκκίνισμα, «τσίμπλιασμα» , φωτοφοβία). Αφορά συνήθως εφήβους και νέα άτομα, δεν διαπιστώνεται συνήθως κάποιο συγκεκριμένο αίτιο και είναι δύσκολη στη θεραπεία. Τα αντιαλλεργικά κολλύρια και τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα.

   

  Ο αλλεργικός ασθενής που γνωρίζει τεκμηριωμένα ότι είναι σε κίνδυνο να εμφανίσει αλλεργικό σοκ, πρέπει να φέρει πάντα μαζί του ( ακόμη και στην παραλία ) ένα μικρό τσαντάκι με τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης, οπότε να είναι πρόχειρα σε κάθε ανάγκη. Τα φάρμακα και τον τρόπο χρήσης θα του τα καθορίσει ο γιατρός και συνήθως περιλαμβάνουν, αντισταμινικό σιρόπι, ένα χάπι κορτιζόνης, ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και μία ένεση αδρεναλίνης. Η γρήγορη χορήγηση αδρεναλίνης , αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων σχεδόν εγγυάται την επιβίωση του ατόμου, ακόμη και σε βαρύ αλλεργικό σοκ. Οι ενέσεις κορτιζόνης είναι επιβοηθητικές, αλλά δεν έχουν θέση στην άμεση αντιμετώπιση του αλλεργικού σοκ.

  Μέτρα Πρόληψης:

  • Φοράτε πάντοτε υποδήματα, ιδίως έξω από το σπίτι (σφήκες)
  • Μείνετε μακριά από σάπια φρούτα, κάδους απορριμμάτων, ανθισμένα λουλούδια κλπ
  • Προσοχή στο ψάρεμα (σφήκες)
  • Αποφυγή χρήσης αρωμάτων, λακ, αρωματικών αντηλιακών λαδιών
  • Κηπουρικές εργασίες με γάντια, καπέλο, μακριά ρούχα
  • Αποφυγή χαλαρών ενδυμάτων με έντονα χρώματα και σχέδια, syn;ist χρώματα: λευκό, πράσινο (χακί) και ανοικτό καφέ
  • Προσοχή κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο
  • Τοποθέτηση σίτας στα παράθυρα
  • Ένα κουτί Πρώτων Βοηθειών να είναι πάντα κοντά!

  Πηγή: http://www.allergy.org.gr/

  MedFamily

  Λεωφόρος Λαυρίου 7 & Ηρακλέους
  Κάντζα Παλλήνης 210-6659688
  https://amsmedfamily.gr/

  Leave a reply →

Leave a reply

Ακύρωση απάντησης